Nog 1.400 terracottastrijders gevonden

Ze waken al meer dan 2.000 jaar over de tombe van de eerste keizer van China, maar nu blijkt dat het terracottaleger nog versterkingen krijgt. Bij nieuw onderzoek vlakbij het mausoleum van Keizer Qin Shihaung werden nog eens 1.400 van de levensgrote beelden ontdekt. Archeologen gebruikten digitale scantechnieken ter ondersteuning van de enorme uitgravingen in de Chinese Shaanxi-provincie.

De wetenschappers verwachten dat ze in de put, die wellicht de cavalerie en de boogschutters van het leger bevat, ook 89 oorlogskoetsen, inclusief beelden van paarden zullen terugvinden. Het zijn de eerste graafwerken op de site sinds 2008, toen de graafwerken gestopt werden door een personeelstekort .

Er werden enkele uitzonderlijke beelden gevonden, waaronder één strijder met een groen gezicht. Deze ontdekking doet de wetenschappers vermoeden dat het hele leger ooit kleurrijk geschilderd was, maar dat de kleuren door de eeuwen heen vervaagd zijn.

Yuan Zhongyi, een van de archeologen die het project leidt zegt dat deze verzameling "de essentie van de terracotta-strijders bevat omdat de samenstelling zo divers is. Je vindt er alles, van knielende boogschutters tot paarden. De kleurrijke verf is ook vrij goed bewaard gebleven."

Terracotta2

Het terracottaleger werd eerst ontdekt in 1974 door lokale boeren. Wetenschappers hebben ondertussen al vier putten gevonden waarvan de grootste zeven meter diep is en 6.000 beelden bevat.

De tweede put bevat wellicht dus de paarden en de boogschutters, terwijl de derde put de grootste beelden bevat, dit zijn waarschijnlijk de officieren. De vierde put is blijkbaar leeg.

Naast de beelden, die trouwens stuk voor stuk uniek zijn, en zo gedetailleerd zijn dat de schoenen zelfs profielen hebben, werden er ook heel wat wapens teruggevonden. Veel van die zwaarden en speren zijn, door hun behandeling met chroom, na meer dan 2.000 jaar nog scherp en roestvrij.