Nobelprijs voor Geneeskunde voor drie Amerikanen voor onderzoek naar bioritme

Nobelprijs voor Geneeskunde voor drie Amerikanen voor onderzoek naar bioritme

De drie wetenschappers doen sinds de jaren tachtig onderzoek naar slaappatronen. In de motivatie luidt het dat ze onze biologische klok en haar interne werking hebben blootgelegd. Hun resultaten verklaren hoe planten, dieren en mensen hun bioritme aanpassen zodat het synchroon is met de draaiingen van de Aarde.

Jetlag

 

Onze biologische klok stelt ons ertoe in staat ons aan te passen aan de verschillende fases van de dag. Wanneer de externe omgeving en die klok niet meer bij elkaar passen, voelen we dat. Denk maar aan "jet lag" bij een trans-Atlantische vlucht. Er zijn ook aanwijzingen dat een chronische afwijking van onze levensstijl ten opzichte van onze biologische klok een verhoogd risico op verscheidene ziektes met zich meebrengt, zegt de Academie.

Einstein

De Nobelprijzen zijn dit jaar omgerekend 930.000 euro waard. Vorig jaar was er maar één laureaat van de Nobelprijs voor Geneeskunde: de Japanner Yoshinori Ohsumi voor zijn onderzoek naar de hernieuwing van cellen.

Morgen is de Nobelprijs voor Fysica aan de beurt. Favoriet is de ontdekking van de door Albert Einstein geopperde zwaartekrachtgolven.