NMBS reikt hand aan andersvaliden

De NMBS wil zijn dienstverlening verbeteren voor mensen met een handicap. De spoorwegmaatschappij wil dat die reizigers minder lang op voorhand moeten reserveren om persoonlijke assistentie te verkrijgen in de grote stations.
door
Matthias
Leestijd 2 min.

Momenteel moeten mensen met een beperkte mobiliteit 24 uur op voorhand reserveren om hulp te krijgen. Vanaf volgend jaar wil de NMBS die reservatietijd evenwel terugbrengen tot 3 uur voor rechtstreekse verbindingen tussen 18 stations.

Europese regelgeving

Tegelijk wijst de spoorwegmaatschappij erop dat de Europese regelgeving de reservatietijd vastlegt op 48 uur en dat België het dus al beter doet. Toch zorgt de 24-urenregel voor kritiek bij de verenigingen voor personen met een handicap, omdat de andersvaliden niet ongepland op een veilige manier de trein kunnen nemen.

Ondertussen heeft de NMBS 18 grotere stations geïdentificeerd tussen dewelke assistentie binnen een periode van minimaal 3 uur zou kunnen worden aangevraagd. Het gaat daarbij enkel om hulp voor rechtstreekse verbindingen tussen de betrokken stations.

57.524 aanvragen

De maatregel wordt nu voor advies voorgelegd aan de Nationale Hoge Raad voor Personen met een Handicap. Twee derde van het andersvalide cliënteel zou kunnen genieten van de verminderde reservatietijd.

Ter illustratie: in 2014 werden via het contact center en in de stations (dus zonder reservatie) 57.524 aanvragen voor assisentie voor personen met beperkte mobiliteit ingediend. Dat zijn er 1.000 meer dan het jaar voordien (56.511).

"Uitbreiding nodig"

TreinTramBus is tevreden met het plan van de NMBS. Maar de reizigersvereniging wil tegelijk dat de spoorwegmaatschappij die maatregel «zo snel mogelijk» uitbreidt naar andere stations, te beginnen met de regionale steden die nog niet op de lijst figureren. TTB denkt in de eerste plaats aan de stations van Roeselare, Genk, Aalst en Turnhout, al acht het een uitbreiding ook in Wallonië wenselijk.

Er zijn reeds landen waar elk station toegankelijk moet zijn voor reizigers met een handicap. «Dat moet het einddoel zijn, maar de huidige maatregel is positief», aldus woordvoerder Jan Vanseveren. De verkorte reservatietijd zal van kracht zijn in Antwerpen-Centraal, Brugge, Brussel-Centraal, Brussel-Noord, Brussel-Zuid, Denderleeuw, Dendermonde, Gent-Sint-Pieters, Hasselt, Kortrijk, Leuven, Mechelen, Oostende, Sint-Niklaas, Charleroi-Zuid, Luik-Guillemins, Bergen en Namen.