NMBS gaat rechtstreekse treinen met reservatie testen van en naar kust

Spoorwegmaatschappij NMBS wil tijdens de zomervakantie een systeem van rechtstreekse treinen met reservatie van en naar de kust inzetten. Die «Kust-Express»-treinen zullen bovenop het gebruikelijke aanbod komen. In het eerste weekend van juni wordt een proefproject opgezet om het systeem uit testen.

door
Online redactie
Leestijd 2 min.

De NMBS zal zowel op zaterdag 5 als zondag 6 juni ’s ochtends tien Kust-Express-treinen richting de kust inzetten. De treinen rijden vanuit een van de vier vertrekplaatsen - Antwerpen-Centraal, Brussel-Zuid, Gent-Sint-Pieters en Luik-Guillemins - zonder tussenstop naar Blankenberge, De Panne, Knokke of Oostende. ’s Avonds leggen nog eens tien reservatietreinen het traject in omgekeerde richting af. Dat aanbod stemt overeen met een capaciteit van ongeveer 8.000 plaatsen

Er kan vanaf vandaag/donderdag via de NMBS-website gereserveerd worden voor de rechtstreekse treinen. Reizigers verzekeren zich zo van een gegerandeerde plaats op de trein, maar er wordt geen vaste zitplaats toegewezen. Het reserveren kan enkel online, tot maximaal 1 uur voor het vertrek van de trein.

Voor die reservatie moet, bovenop de normale prijs van het treinticket, 1 euro per persoon en per rit worden betaald. Het reserveringstarief geldt ook voor begeleide kinderen jonger dan 12 jaar, die niet over een vervoersbewijs moeten beschikken.

«Op die manier willen we garanderen dat de plaatsen worden voorbehouden voor mensen die ook echt willen reizen», zegt Marc Huybrechts, directeur Marketing en Sales van NMBS. «Het is een kleine drempel, om te vermijden dat mensen tien plaatsen reserveren omdat ze misschien wel, maar misschien ook niet, de trein zullen nemen.»

Flexibiliteit

De treinen komen bovenop het normale aanbod. Mensen zullen dus nog altijd gebruik kunnen maken van een trein waarvoor niet gereserveerd moet worden. Marc Huybrechts benadrukt dat op die manier ook de flexibiliteit van de reizigers behouden blijft.

«Een systeem met enkel verplichte reservering beantwoordt absoluut niet aan de verwachtingen van de reizigers», zegt hij. «Dat zou zou bovendien een impact hebben op alle reizigers, dus ook pendelaars, studenten en mensen die naar zee gaan omdat ze daar wonen. En mensen die een abonnement hebben, zouden dan ook telkens moeten reserveren», klinkt het nog.

De bedoeling van het testweekend van 5 en 6 juni is om na te gaan hoe de reizigers op het aanbod reageren. Er zal ook bekeken worden of alles in de praktijk goed verloopt.