NMBS en De Lijn lanceren gezamenlijk abonnement

NMBS en De Lijn lanceren gezamenlijk abonnement

NMBS en De Lijn willen hun samenwerking op vlak van ticketverkoop intensifiëren. Het doel is om de reiziger vlot te kunnen laten schakelen tussen de verschillende vormen van vervoer. De eerste stap in die richting: een proefproject met een geïntegreerd abonnement tussen de spoorweg- en vervoersmaatschappij.

Ticket op Mobib-kaart

Een exact moment is er nog niet vastgelegd, maar voor het einde van het jaar zullen reizigers in Antwerpen tegelijk een ticket voor de trein en de tram kunnen aanschaffen. "Het idee is ontstaan door de grote wegenwerken in Antwerpen", zegt NMBS-woordvoerder Dimitri Temmerman aan Metro. "Het leek ons het ideale moment om het er zo snel mogelijk in te voeren."

"Reizigers zullen geen nieuwe kaart krijgen, maar kunnen gebruik maken van de bestaande Mobib-kaarten. Dat zal hen toegang geven tot de trein en het Antwerpse tramnetwerk."

De gesprekken over een intensere samenwerking tussen de twee organisaties zijn al langer aan de gang en beperken zich niet alleen tot de Scheldestad. Ook voor Gent wordt er aan gelijkaardige project gewerkt, maar dat is nog niet zo concreet. In Brussel bestaat al een samenwerking tussen NMBS, De Lijn, MIVB en TEC. Wie er een JUMP-ticket koopt kan de trein, tram, bus en metro nemen ongeacht bij welke vervoersmaatschappij het ticket werd gekocht.

Voor de effectieve uitrol van het project is het nog wachten op de goedkeuring van de federale en Vlaamse ministers van Mobiliteit, François Bellot (MR) en Ben Weyts (N-VA). Daarna zal er ook duidelijkheid komen over de prijzen van de tickets. Regeringspartij N-VA schaart zich alvast achter het voorstel. "De drempel om van de trein over te stappen op de bus, tram of metro moet zo laag mogelijk", aldus N-VA-Kamerlid Inez De Coninck. "Het zou een enorme stap vooruit zijn voor het openbaar vervoer en haar reizigers mocht dit lukken."

(xvdl)