NMBS bouwt ondergrondse parking voor 4.000 fietsen aan Leuvens station

door
Belga
Leestijd 1 min.

De NMBS start begin mei aan het Martelarenplein voor het Leuvens station met de bouw van een ondergrondse parking voor circa 4.000 fietsen. Het aantal fietsenstallingen in de omgeving van het station zal hierdoor netto toenemen met circa 3.500 tot 10.500. Leuven bereikte hierover een overeenkomst met de NMBS en parkinguitbater Cogos. Dat heeft schepen Carl Devlies (CD&V), bevoegd voor ruimtelijke planning, bekendgemaakt.

Om het nijpend tekort aan fietsenparkings aan het Leuvens station op te lossen namen de NMBS en de stad Leuven de afgelopen jaren al diverse maatregelen. Zo werden er in 2015 nog 1.700 bijgecreëerd. Hierbij werden onder meer in de ondergrondse autoparking De Bond, die overigens eigendom is van de stad Leuven, onder het Martelarenplein 28 autoparkeerplaatsen tijdelijk getransformeerd in een betalende fietsenstalling met 583 plaatsen. Met de komst van de nieuwe parking zal deze tijdelijke fietsenstalling verdwijnen.

De NMBS gaat nu deze parking De Bond ondergronds uitbreiden in de richting van het station aan de kant van het stadskantoor. "De nieuwe parking zal twee verdiepingen tellen waarbij op de -1 fietsen zullen kunnen worden gestald en op de -2 auto's. "Netto komen er op die manier circa 340 extra fietsenplaatsen bij, terwijl het aantal parkeerplaatsen voor auto's hetzelfde zal zijn als bij de start van parking De Bond. De NMBS draagt de kosten voor de werken die naar we verwachten twee jaar zullen duren", aldus Devlies.

bron: Belga