Nigeriaanse leerkrachten scoren ondermaats op lagereschooltest

Nigeriaanse leerkrachten scoren ondermaats op lagereschooltest

De test die de leerkrachten voorgeschoteld kregen, bevatte vragen op het niveau waarin ze lesgaven. Dat wil dus zeggen dat ze de toets van hun leerlingen aflegden. De resultaten waren echter betreurenswaardig. Meer dan 20.000 leekrachten scoorden nog niet eens de helft of haalden slechts enkele punten.

Drastische beslissing

Gouverneur Mallam Nasir Ahmad El-Rufai is hierover niet te spreken en nam drastische maatreglen. Iedereen die geen 75% behaalde werd ontslagen. Enkel wanneer de leerkrachten een betere score kunnen voorleggen, kunnen zij hun job terug krijgen. Pijnlijk detail: er zijn al 19.000 concurrenten geïnteresseerd in de job.

Kritiek

De gouverneur krijgt echter kritiek op deze aanpak. Zijn oppositie noemt zijn tweets "propaganda". El-Rufai krijgt wel steun van de president van Nigeria Muhammadu Buhari die de situatie ook schrijnend vindt. “Het is een zeer serieuze kwestie wanneer leerkrachten niet kunnen slagen in de examens van hun leerlingen. Ze worden net verondersteld om hun pupillen te leren hoe ze voor die testen moeten slagen.” Volgens de VN is er in Nigeria het grootste aantal kinderen ter wereld die niet op school zitten.

We are putting these out in the court of public opinion for Nigerians to make their verdict. Here are some of the primary 4 competency test scripts conducted for primary school teachers in Kaduna State. pic.twitter.com/aMwRWPlh6f

— Governor Kaduna (@GovKaduna) November 9, 2017