Nieuwjaar - Droneshow vervangt traditioneel vuurwerk in Brugge

Met de jaarwisseling zal in Brugge een droneshow het traditionele vuurwerk vervangen. Zo'n tachtig drones zullen zorgen voor een lichtshow boven 't Zand. De stad wil daarmee de overlast voor dieren vermijden. De show kost in totaal 25.000 euro. De stad Brugge kiest bewust voor een geluidloos en milieuvriendelijk alternatief. "We waren al zeker van plan om voor geluidloos vuurwerk te kiezen, maar toen kwam ik toevallig in contact met het dronebedrijf Andlight dat gerund wordt door twee Bruggelingen", vertelt burgemeester Dirk De fauw. "In China is het concept al goed ingeburgerd maar hier in België is het de eerste keer."

De droneshow is een duurder alternatief en kost in totaal 25.000 euro. Een traditioneel vuurwerk kostte de stad 8.500 euro. De stad dekt de helft van de kosten, de andere helft wordt betaald door de vzw Handelsgebuurtekring 't Zand.

Om het spektakel te mogen laten plaatsvinden, moest er toelating komen van de Belgische luchtvaartautoriteiten. "Na enkele testvluchten hebben we uiteindelijk toelating gekregen. De weersvoorspelling ziet er goed uit en er is geen gevaar voor toeschouwers aangezien er een afgebakende zone wordt voorzien", aldus De fauw.

Net voor middernacht zullen de drones opstijgen voor een aftelmoment naar het nieuwe jaar. Daarna volgt een lichtshow van ongeveer een kwartier

bron: Belga