Nieuwe wet maakt binnendringen in haven strafbaar

Nieuwe wet maakt binnendringen in haven strafbaar

Zonder toestemming binnenkomen of binnendringen in een havenfaciliteit wordt voortaan beschouwd als een misdrijf. De nieuwe wet is in het Staatsblad verschenen en kan vooral voor de haven van Zeebrugge een belangrijke rol spelen in de aanpak van de vluchtelingencrisis. De afgelopen maanden probeerden heel wat illegale vluchtelingen via de haven van Zeebrugge richting het Verenigd Koninkrijk te geraken. Dat zorgde onder andere voor schade aan omheiningen en ladingen. Het binnendringen op zich was echter niet strafbaar. Na meerdere arrestaties werden de vluchtelingen sinds kort wel voor de rechter gebracht wegens illegaal verblijf in ons land. Op die manier werden enkele vluchtelingen al tot drie maanden gevangenisstraf veroordeeld.

Gisteren moesten opnieuw elf Iraniërs en een Syriër zich voor de Brugse strafrechter verantwoorden voor illegaal verblijf. De rechter velt een vonnis op 15 juni.

Voortaan is ook het binnendringen van de haven een strafbaar feit. Daders riskeren een celstraf van acht dagen tot zes maanden en een geldboete. Bij verzwarende omstandigheden loopt de maximumstraf zelfs op tot één jaar. Het gebruik van geweld of bedreiging wordt bijvoorbeeld beschouwd als een verzwarende omstandigheid. Ook voor feiten bij nacht of in groep riskeren vluchtelingen voortaan één jaar celstraf. Op een poging tot het binnendringen staat tot zes maanden gevangenisstraf.

bron: Belga