Nieuwe website wijst dichtste afhaalpunt aan

Nieuwe website wijst dichtste afhaalpunt aan

De website www.postaalpunt.be is ‘the place to be' op het internet waar je naartoe moet surfen als je een pakje wil verzenden of ontvangen. De site biedt in één klik een landkaart aan met alle postpunten in de omgeving van het adres dat je hebt ingetikt. Je kan zowel een postcode, gemeente of straatnaam ingeven.

Alle operatoren staan op de kaart

De kaart toont niet alleen de postkantoren, postwinkels en postpunten van bpost, maar van àlle pakjesdiensten die een verzend- of afhaalpunt hebben (dus ook DHL, UPS, PostNL, enzovoort). "Afzonderlijke postoperatoren hebben wel een site met hun eigen netwerk, maar wat onze site uniek maakt in heel Europa is dat àlle operatoren er aan meewerken", aldus Jack Hamande van het Belgisch Instituut voor Postdiensten en Telecommunicatie.

Een pakje per dag voor iedereen

"Hopelijk kan ons land nu zijn achterstand op het vlak van e-commerce nog meer inlopen", zei vicepremier Alexander De Croo (Open Vld). "In de VS wordt per hoofd van de bevolking elke dag een pakje bezorgd, bij ons is dat maar 1 pakje per 24 dagen (of 15 pakjes per jaar). Er is dus nog wat potentieel."

De achterstand wordt al stukje bij beetje ingelopen, zo blijkt: e-commerce groeide in ons land met 13% in 2016. Dat is beter dan in onze buurlanden, maar de eerlijkheid gebiedt te zeggen dat de Fransen (+9%), Duitsers (+10%) en zeker de Nederlanders (+12%) in de voorgaande jaren al een serieuze voorsprong hadden genomen.