Nieuwe technologie herkent emoties op basis van typgedrag

Nieuwe technologie herkent emoties op basis van typgedrag

Hoewel computers mensen overtreffen in de meeste wiskundige taken en complexe berekeningen kunnen doen die mensen niet zouden kunnen, is er een gebied waar de machines de vaardigheden van mensen niet overtreffen: emotionele intelligentie. Maar nu kan een nieuw computerprogramma emoties van mensen herkennen op basis van hoe ze typen. Dit programma zou er op een dag voor kunnen zorgen dat computers slimmer zijn dan de mensen die ze gemaakt hebben.

In een nieuwe studie vroegen onderzoekers om een tekst te typen aan een kleine groep mensen waarna ze de tekst, toetsaanslagen en andere kenmerken analyseerden om te zien of ze verschillende emoties konden identificeren: vreugde, angst, woede, verdriet, walging, schaamte en schuld.

In het eerste deel van de studie herschreven 25 mensen met een leeftijd tussen 15 en 40 jaar twee alinea's van Alice in Wonderland. Ze moesten de tekst typen terwijl ze een gevoel van vreugde, angst, verdriet, woede, walging, schaamte of schuld hadden.

In het tweede deel van de studie gebruikten de onderzoekers teksten die niet specifiek werden toegewezen uit een bepaalde bron, maar werden verzameld uit de PC's van de deelnemers. Vervolgens gebruikten de onderzoekers een software die op de achtergrond liep om alle toetsen die de deelnemers indrukten op te nemen en te analyseren.

Om de teksten te analyseren gebruikten de onderzoekers een standaard database met woorden en zinnen die werden geassocieerd met de zeven verschillende emotionele toestanden. De nieuwe technologie die emoties kan opsporen werd van daaruit geschreven. "Het is geen doorbraak," zei Myounghoon Jeon, een assistent-professor in de toegepaste cognitieve wetenschap aan de Michigan Technological University, "maar de nieuwe methode is eerlijk, positief en veelbelovend."

Er zijn echter beperkingen in de werkwijze voor het detecteren van emoties in tekst. In tegenstelling tot spraakherkenning of apparaten die gebruikt worden om gezichtsuitdrukkingen op te sporen, is deze technologie gebaseerd op iets dat iemand moet doen. Daarom zou een persoon die echt verdrietig of boos is niet in staat zijn om te typen wat ze worden verteld door de emoties die ze voelen.

Toch kan het nieuwe systeem waardevol zijn voor online sessies. In sommige culturen is online psychiatrische begeleiding enorm populair en deze technologie kan psychiaters helpen om de emotionele toestand van een persoon in te schatten zonder met hem een face-to-face gesprek aan te gaan.