Nieuwe taks maakt bier in Philadelphia goedkoper dan frisdrank

Nieuwe taks maakt bier in Philadelphia goedkoper dan frisdrank

De Tax Foundation in Philapdelphia heeft een rapport uitgebracht dat brandhout maakt van de extra belasting op gesuikerde dranken. Het bereikt het vooropgestelde doel niet, is slecht voor de lokale economie maar vooral, het duwt mensen naar alcoholische dranken.

Concreet gaat het om een prijsverhoging van 1,5 cent per ons, of 100 gram. Dat is 24 keer meer dan de belasting op bier in de stad. Daardoor komt de gemiddelde prijs van frisdrank boven die van het gerstenat te liggen, schrijft Fox News. Dubbel ironisch is dat suikertaxen vooral ingevoerd worden om de calorie-inname van de inwoners te verminderen, maar in bier zitten juist meer calorieën.

Suikertaks kost jobs

Het opvallende aan de belasting van Philadelphia is dat er niet is gekomen uit gezondheidsoverwegingen, maar enkel en alleen om extra geld in het laatje te brengen. Maar ook daar slaagt het niet in. De vooropgestelde inkomsten worden niet gehaald en sommige mensen voelen zich gedwongen om buiten de stad inkopen te doen, wat op zijn beurt jobs kost bij lokale winkels.