Nieuwe reptielsoort krijgt naam van toverspreuk uit Harry Potter

Nieuwe reptielsoort krijgt naam van toverspreuk uit Harry Potter

Een nieuwe reptielsoort met vlijmscherpe tanden werd ontdekt in een steengroeve in de Engelse stad Gloucestershire. Het beest werd 'clevosaurus sectumsemper' genoemd, naar de spreuk die Professor Sneep uitvond in de Harry Potter-boeken.

De spreuk, 'sectumsempra', is onverbiddelijk. Wanneer ze wordt gebruikt tegen iemand, dan wordt deze persoon aangevallen met een onzichtbaar zwaard, waardoor hij of zij vol diepe sneden komt te staan. Het reptiel zou dezelfde techniek gebruiken om zijn prooien te vangen: het ander dier verscheidene sneden bezorgen met de tanden.

Het ander deel van de naam, 'Clevosaurus', is afkomstig van het Latijnse Gloucester, 'Clevum', dat sinds1939 wordt gebruikt om hagedissen uit Gloucester te omschrijven.

Het beestje zou zo'n elf centimeter groot zijn en een heel speciale eigenschap bezitten. Het zou namelijk tanden hebben die zichzelf scherper kunnen maken. Met elke beet zouden de tanden verscherpt worden, waardoor kauwen nooit een probleem zou zijn voor deze reptiel.

"De naam 'sectumsemper' betekent 'altijd scherp'. Dat is waarschijnlijk ook hetgeen Professor Sneep bedoelde met de spreuk in de verhalen van Harry Potter", vertelt hoofd van het onderzoeksteam Catherine Klein.