Nieuwe poging voor 'bloedwraakmoord' maandag voor het hof van beroep

Op het hof van beroep in Gent staan maandag een vader en zijn drie zonen terecht voor een wraakmoord in december 2013. Vader Fazli S. (62) en zijn twee zonen Arben (36) en Faton (27) werden door de rechtbank van Dendermonde respectievelijk veroordeeld tot 28, 26 en 25 jaar gevangenisstraf voor een dubbele moord. Ze tekenden beroep aan dat na een eerder uitstel, normaal maandag wordt behandeld. In deze gecorrectionaliseerde assisenzaak werden ze schuldig bevonden aan de moord op de Kosovaar Nedjip Mustafa (39) in december 2013. De man werd aan zijn huis in Sint-Niklaas, in de Kleibeekstraat, geëxecuteerd vanuit een rijdende auto. Nedjip raakte zwaargewond en overleed later aan die verwondingen.

Ruim een maand later kon het gerecht de verdachten oppakken. Vader Fazil S. werd als opdrachtgever voor de moord gezien. Zijn zoon Faton was de chauffeur van de wagen en Arben de schutter die Nedjip doodschoot. Hij vuurde acht keer.

Een al jaren aanslepende familievete tussen de twee Roma-families lag aan de basis van de feiten. De familie S. wilde de familie van Nedjip Mustafa een lesje leren, nadat een zoon van S. zelfmoord pleegde. Die was getrouwd geweest met de zus van Nedjip en de familie S. verweet de Mustafa's dat zij hun zoon de dood in gejaagd hadden, met een bloedwraak tot gevolg.

De rechtbank van Dendermonde veroordeelde de vader tot 28 jaar, de twee broers tot 26 en 25 jaar cel, maar ze gingen in beroep. Eind februari werd de zaak ingeleid en uitgesteld naar 28 mei dit jaar. Maar om een drietal redenen werd de zaak uitgesteld naar 10 september. Eén van de tolken voelde zich met de dood bedreigd door een van de families, waardoor hij zich terugtrok. Daarnaast veranderden pas een week voor de zitting van 28 mei de drie beklaagden van advocaat. Bovendien waren er ook problemen met de ingediende beroepsformulieren voor het hof van beroep. Twee ervan zouden niet ondertekend zijn, waardoor hun beroep ongeldig zou zijn. Als al die problemen van de baan zijn, kan het proces maandag bij een nieuwe poging van start gaan.

bron: Belga