Nieuwe ogen via de 3D-printer

Er is je waarschijnlijk iets beginnen opvallen als het gaat over 3D-printen, en dat is dat alles mogelijk lijkt. Terwijl ze een paar jaar geleden nog bezig waren met het printen van plastieken popjes, kan je nu pizza tot zelfs wapens printen.

Contactlenzen, brillen, en laserbehandelingen zijn binnenkort waarschijnlijk ook verleden tijd. Toch als we de Italiaanse wetenschappers aan het MHOX instituut mogen geloven. Ze beweren dat ze over ongeveer tien jaar volledig functionerende ogen zullen kunnen printen. Inclusief film-functie en wifiverbinding.

"De recente ontwikkelingen op vlak van bio-printen en bio-hacken laat ons nadenken over de mogelijkheden in de nabije toekomst. Het zal mogelijk zijn om organische en functionele lichaamsdelen te printen waardoor de mens defecte delen zal kunnen vervangen, of bestaande delen kan verbeteren," aldus hoofd-ontwerper Filippo Nassetti.

Het instituut werkt al een jaar aan het project, maar maakte de details bekend naar aanleiding van controversiële uitspraken van de Amerikaanse zanger Will.i.am. De zanger riep op om een ethisch standpunt in te nemen als het gaat over het 3D-printen van menselijke lichaamsdelen.

Nu hebben de Italianen plannen voor drie verschillende soorten ogen: 'Helen', 'Verbeteren' en 'Ontwikkelen'. 'Helen' zou het normale zicht terugbrengen na schade. 'Verbeteren' zou het zicht nog scherper maken en de mogelijkheid toevoegen om filters te gebruiken. 'Ontwikkelen' zou je ook nog de mogelijkheid geven om te filmen en wat je ziet te delen via wifi.