Nieuwe kuur verhelpt twee op de drie pinda-allergieën

Nieuwe kuur verhelpt twee op de drie pinda-allergieën

Een pinda-allergie is niet iets om mee te lachen. Mensen die eronder lijden, krijgen soms al bij een heel klein beetje pinda heel wat huiduitslag en last van hun ademhaling en darmen. In sommige gevallen kan het zelfs dodelijk zijn. Een nieuw internationaal onderzoek heeft voor sommige mensen een oplossing gevonden. De remedie: bewust pinda's eten, maar in gecontroleerde dosissen.

Twee pinda's zonder problemen

Concreet zullen niet de noten zelf op hun bord liggen, maar een experimenteel geneesmiddel met de naam AR101. Tijdens het onderzoek moesten de testpersonen AR101 op regelmatige basis innemen, samen met een dagelijkse dosis pinda's. Die laatste werd om de twee weken verhoogd. Zo leerde het lichaam omgaan met de allergische stoffen en werden de symptomen beperkt. Op het einde van het onderzoek kon twee op de drie proefpersonen twee volledige noten opeten zonder fysieke gevolgen.

Dr. Brian Vickery, auteur van de studie die in tien verschillende landen werd uitgevoerd, waarschuwt dat het nieuwe product mensen niet geneest van de allergie. "Het was ook niet onze de bedoeling om de mensen weer alles te laten eten", vertelt hij aan CNN. Het is wel de bedoeling dat de allergie draaglijk wordt. Volgens officiële cijfers zouden ongeveer 3 miljoen Amerikanen last hebben van de allergie. AR101 is nog niet goedgekeurd, maar Vickery maakt zich sterk dat dat tegen volgende zomer in orde zal zijn.