"Nieuwe Jihadi John is voormalige springkasteelverhuurder uit Londen"

"Nieuwe Jihadi John is voormalige springkasteelverhuurder uit Londen"

De Britse veiligheidsdiensten onderzoeken momenteel het filmpje van de IS dat onlangs opdook. In de video, waarin vijf vermeende spionnen voor Groot-Brittannië worden geëxecuteerd, spreekt een Brit dreigementen uit tegen Groot-Brittannië. Volgens de BBC is de man waarschijnlijk Siddharta Dhar, een voormalige springkasteelverhuurder van 32 jaar uit Oost-Londen. In de Britse media wordt gesproken over «de nieuwe Jihadi John», verwijzend naar de bekendste beul van de IS, die tevens een Brit was.

E-book

Siddhartha Dhar werd geboren als hindoe, maar bekeerde zich tot de islam. Hij radicaliseerde en sloot zich aan bij de inmiddels verboden terreurgroep al-Muhajiroun onder de naam ‘Abu Rumaysah'. Dhar kwam in november 2014 op borgtocht vrij, nadat hij was opgepakt voor radicalisering. In plaats van zijn paspoort in te leveren, vluchtte hij met zijn zwangere vrouw en hun drie jonge kinderen naar Syrië.

In Syrië bracht hij een e-book uit van 46 pagina's, waarin hij het leven in het kalifaat ophemelt en zo nieuwe IS-strijders wil rekruteren. In het boek beschrijft hij de IS als een «vakantieoord» en vertelt hij onder meer over de kwaliteit van de koffie en de diverse samenleving. In de laatste paragraaf wordt de toon echter vijandiger: "Als we afdalen in de straten van Londen, Parijs en Washington zal de smaak bitterder zijn, want niet alleen zullen wij uw bloed vergieten, we zullen ook uw standbeelden slopen, uw geschiedenis wissen en uw kinderen bekeren, die vervolgens hun voorvaderen zullen vervloeken."

Kleinzoon

Het Britse kind, dat in de video oproept om ongelovigen te doden, wordt in de krant The Telegraph aangeduid als de zoon van een Britse jihadiste: Grace Dare. De vader van de jihadiste herkende zijn kleinzoon Isa in het filmpje, maar zegt «dat er niets is wat hij kan doen».

De Britse premier reageerde maandag op de laatste video van de IS. "Groot-Brittannië zal zich nooit laten afschrikken door dit soort terrorisme, onze waarden zijn zo veel sterker dan die van hen. Het duurt misschien lang, maar IS zal worden verslagen."

Foto The Telegraph