Nieuwe jaar start met vier werkende kernreactoren

Op 1 januari draaien zoals aangekondigd zowel kernreactoren Doel 4 als Tihange 3 opnieuw. Dat is te lezen op de "Transparency"-website van Engie. Doel 4 draaide kort na middernacht op volle capaciteit. Tihange 3 werd volgens de woordvoerder van de kerncentrale, Serge Dauby, rond 2 uur 's nachts heropgestart. Daarmee leveren nu vier van de zeven Belgische kernreactoren stroom. Doel 4 werd in december weer heropgestart, na maanden te hebben stilgelegen. Maar na enkele dagen diende de reactor weer te worden stilgelegd. Door een verstopte filter viel een pomp uit. Op 27 december werd Doel 4 alweer heropgestart, maar niet op volle kracht. "Het verontreinigde water dient geleidelijk aan te worden gezuiverd. Daarom wordt de centrale langzaamaan heropgestart. In de loop van de volgende dagen zal de centrale weer op volle kracht draaien", luidde het toen.

De heropstart van Tihange 3 was mogelijk omdat de nucleaire waakhond FANC daarvoor toestemming heeft gegeven. Aanvankelijk dacht de uitbater dat Tihange 3 pas in maart weer elektriciteit zou kunnen leveren. Het zal van eind maart 2018 geleden zijn dat de centrale opnieuw stroom zal leveren.

Behalve Doel 4 en Tihange 3 wekken ook Doel 3 en Tihange 1 elektriciteit op, of samen vier van de zeven Belgische reactoren.

bron: Belga