Nieuwe ingreep kan de menopauze 20 jaar uitstellen

Nieuwe ingreep kan de menopauze 20 jaar uitstellen

De revolutionaire procedure zou het leven van duizenden vrouwen kunnen veranderen door hun biologische klok te misleiden en te laten denken dat ze veel jonger zijn dan ze werkelijk zijn.

De ingreep biedt mogelijk uitkomst voor vrouwen voor wie de menopauze ernstige gezondheidsproblemen veroorzaakt, zoals osteoporose en hartproblemen, schrijft de Sunday Times. Het komt op een moment dat vrouwen langer leven dan ooit tevoren, en steeds meer vrouwen zijn in hun leven langer wel dan niet in de menopauze.

Voor miljoenen anderen zou het aantrekkelijk zijn om lichamelijke en emotionele symptomen zoals opvliegers, nachtelijk zweten, geheugenproblemen, stemmingswisselingen en angst te verminderen. Het kan ook aantrekkelijk zijn voor vrouwen die de effecten van veroudering op hun zin in seks willen vertragen.

De operatie, die 30 minuten duurt, zou ook hun vruchtbaarheid kunnen verlengen.

-150 graden Celsius

De procedure, de eerste in zijn soort ter wereld, wordt in een privekliniek aangeboden aan vrouwen tot 40 jaar. Negen Britse vrouwen tussen 22 en 36 jaar oud hebben de operatie al ondergaan. Een stuk van de eierstokken wordt verwijderd waarna het weefsel wordt ingevroren bij -150 °C.

Het eierstokweefsel wordt in een ijsbank bewaard totdat de vrouwen de menopauze bereiken. Het zal dan worden ontdooid en terug worden getransplanteerd, waar het de natuurlijke hormonen op gang zal brengen – weg menopauze.

De CEO van de kliniek is professor Simon Fishel, de IVF-pionier wiens werk leidde tot de eerste reageerbuisbaby.