Nieuwe incubator voegt 10.000 m2 start-ups toe aan Gentse Biotech

De West-Vlaamse investeerder Rudy Mariën en zijn zoon Stefan Mariën investeren met vastgoedbedrijf TDP zo'n 25 miljoen euro in een nieuwe Bio-incubator in Gent. Die komt er op de campus A van Tech Lane Ghent Science Park op het Technologiepark in Zwijnaarde. Het gaat om 10.000 m2 laboratorium en kantoorruimte geschikt voor huisvesting van farma- en biotechbedrijven waaronder spin-offs van de Universiteit Gent of VIB. "Het wetenschapspark huisvest reeds 2 incubatoren en 2 acceleratoren voor in totaal meer dan 60.000 m2. In incubatoren vestigen zich typisch starters, in acceleratoren groeiers. Daarvan is 35.000 m2 ingericht voor farma- en biotechbedrijven", zegt Johan Bil van de Universiteit Gent. De nieuwe bio-incubator is een substantiële verhoging van ruimte voor bedrijven die rond life sciences werken.

De nieuwe incubator zal gebruikt worden door startende bedrijven in een verkennende fase. Die kunnen gebruik maken van ruimtes van 1.000 m2, die opgedeeld kunnen worden in maximum 4 modules. Bij de bestaande bio-incubator gaat het om ruimtes die verhuurd worden vanaf 250 m2, wat voor sommige bedrijven al snel niet meer volstaat. De bio-accelerator richt zich dan weer op groeiende bedrijven die grotere ruimtes nodig hebben.

Het is belangrijk dat die ruimtes flexibiliteit bieden aan de nieuwe bedrijven. "Bij de opstart is het niet altijd duidelijk aan welk tempo en met welke activiteiten deze bedrijven kunnen groeien. Biotech en farma bedrijven hebben bovendien heel specifieke wensen op vlak van labo-uitrusting, koelinstallaties, veiligheid en ventilatie. Daar kan een bio-incubator perfect op inspelen", klinkt het.

De Universiteit Gent en het VIB reageren opgetogen op de aangekondigde investering om de nieuwe bio-incubator te bouwen, een uitbreiding van het wetenschapspark, waar vandaag al meer dan 1000 onderzoekers in 40 bedrijven aan de slag zijn rond life sciences.

bron: Belga