Nieuwe functie bij HBO moet seksscènes 'veilig' houden

Nieuwe functie bij HBO moet seksscènes 'veilig' houden

Voortaan zal elke seksscène van HBO bijgewoond worden door Alicia Rodis. Zij is door het Amerikaanse televisienetwerk aangesteld als 'coördinator voor intimiteit', een functie die voor het eerst in het leven is geroepen. Het doel is om de intieme opnames 'veilig' te houden voor de acteurs, zodat ze er niet fysiek of emotioneel onder lijden. Rodis is een van de directeurs van Intimacy Directors International, een non-profit die ijvert voor "een hoge standaard voor opnames van intimiteit en seksueel geweld om misbruik en intimidatie te voorkomen".

Geparfumeerd glijmiddel voorzien

Rodis werd aangesteld na opmerking van Emily Meade, een actrice die meespeelt in 'The Deuce', een serie over het ontstaan van de porno-industrie in de jaren 70. Ze pleitte voor de aanstelling van een verantwoordelijke voor seksscènes die aanwezig zou zijn tijdens de opnames. HBO lanceerde een proefproject op de set van 'The Deuce' en de resultaten waren zo positief dat het nu heeft beslist om de bevoegdheid van Rodis uit te breiden naar elke intieme opname in elke serie van het netwerk.

De coördinator voor intimiteit zit samen met de cast en de crew, screent het scenario voor risicovolle scènes, praat met de acteurs en brengt hun zorgen desnoods over aan de regisseur. Ze kan ook in concrete situaties tussenkomen, om bijvoorbeeld lichaamsdelen te bedekken of knielappen, mondspray of geparfumeerd glijmiddel te voorzien. "Ik ben hier om de acteurs een stem te geven en om ervoor te zorgen dat de producers hun best doen om een veilige omgeving te creëren", vertelt Rodis aan Rolling Stone. "Want er is een verschil tussen de seksualiteit van de personages en wat er tussen de acteurs gebeurt."