Nieuwe fase voor werken aan ecoduct boven de Brusselse ring in Groenendaal

De werken voor de bouw van het ecoduct boven de Brusselse ring in Groenendaal zijn zaterdag in een nieuwe fase getreden. De aannemer is gestart met het plaatsen van draagbalken boven de weghelft in de richting van Waterloo. Tot en met zaterdag zal het verkeer in de twee richtingen hierdoor maar over één in plaats van twee rijstroken kunnen. Het ecoduct zou tegen het einde van het jaar volledig klaar moeten zijn. Deze eerste ecoduct over de Brusselse ring kadert in het LIFE+project Ozon dat voor dieren veilige passages wil realiseren over drukke wegen. Het is een gezamenlijk project van de agentschappen Wegen en Verkeer en Natuur en Bos en het departement Leefmilieu Natuur en Energie. De werken startten in mei vorig jaar en kosten ongeveer 6,1 miljoen euro.

De aannemer legde al 'landhoofden' aan die de overgang vormen van het omliggende terrein naar de brug. De komende drie maanden worden de draagstructuur en de brugdekplaten geplaatst en het ecoduct decoratief afgewerkt. Zodra de draagbalken boven de rijrichting van Waterloo er liggen, verplaatsen de werken zich naar de andere kant van de weg. In de laatste fase wordt het brugdek geplaatst.

Vlaanderen telt al zes ecoducten. De reden dat er ook in Groenendaal een geplaatst wordt, is volgens Patrick Huvenne van het Agentschap voor Natuur en Bos omdat er zich in deze omgeving heel wat reeën, vossen, marterachtigen, vleermuizen en loopkevers bevinden. Om te verhinderen dat de dieren toch nog de snelweg oversteken, zal er langs de Brusselse Ring en de E411 een ecoraster gebouwd worden van 2 meter hoog en 24 km lang.

bron: Belga