Nieuwe computertaal combineert kennis van de wereld met programmeren

Stephen Wolfram, het brein achter de antwoordmachine Wolfram|Alpha, lichtte maandag een tipje van de sluier van de computertaal waar hij al meer dan 30 jaar aan werkt. De Wolfram-taal is een computertaal met kennis van onder andere wiskunde, economie, astronomie,... Omdat de Wolfram-taal een computertaal is, kan je er ook mee programmeren. Met de Wolfram-taal kan je zelfs programmeren met natuurlijke taal. De computertaal herkent zo gewone zinnen en zet die om naar de corresponderende code.

De Wolfram-taal heeft meer ingebouwde kennis dan eendere welke computertaal. Daarbij komt nog eens dat de Wolfram-taal meer dan 5.000 functies heeft, zodat je zeer snel grafieken, tabellen, grafische objecten,... kan maken van data waarvan de taal kennis heeft. Zo kan je bijvoorbeeld met enkele woorden een tabel maken met het gemiddelde inkomen van alle landen van de Europese Unie.

Wolfram hoopt met de Wolfram-taal de manier van programmeren - en misschien de wereld- te veranderen. Hij heeft ook een filmpje gemaakt met uitleg over de indrukwekkende computertaal:

http://www.youtube.com/watch?v=_P9HqHVPeik

De Wolfram-taal is voorlopig nog niet beschikbaar maar wordt binnenkort geïntegreerd in de Raspberry Pi microcomputers.