Nieuwe centrale hal van station Brussel-Noord opent de deuren

Nieuwe centrale hal van station Brussel-Noord opent de deuren

De upgrade van de centrale hal maakt deel van een stappenplan dat alle publieke ruimtes van het station in een nieuw jasje zal steken. De eerste fase startte in 2014 met de onderdoorgang aan de kant van het stadscentrum. Met de tweede fase, die van de centrale hal, werd 15 maanden geleden begonnen. In totaal is er voor het project 35 miljoen euro voorzien.

"Veel aandacht voor akoestiek"

Het budget wordt gebruikt om de ruimtes een grondige facelift te geven. In het geval van de nieuwe hal betekende dat onder andere een volledige vernieuwing van de elektriciteit en alle leidingen. "Veel dateerde hier nog van de bouw 70 jaar geleden. Alles is dus nieuw", stelt Luc Paul, verantwoordelijke van de renovatie. "We hebben ook veel aandacht besteed aan de akoestiek. Zo bleef de bekende ster aan de muur behouden, maar hangt ze nu aan een plaats die het geluid dempt." Een van de prioriteiten van de verbouwing was om ervoor te zorgen dat de aankondigingen verstaanbaar blijven tussen het geroezemoes van het drukste station van het land.

Het eerste wat opvalt als je de gerenoveerde centrale hal van Brussel betreedt, is het licht. Het heldere, overvloedig aanwezige licht. De open ruimte is een welgekomen afwisseling van de donkere en een beetje benepen gangen die de passagiers nu naar hun trein leiden. "Dit moet dan ook echt opnieuw het centrum van het station worden. Hier zullen mensen elkaar ook kunnen ontmoeten", aldus Paul.

"Leefbaarheid verhogen"

Nieuw zijn twee liften die onder andere mensen met beperkte mobiliteit vanuit de centrale hal rechtstreeks toegang verschaffen tot de Kiss & Ride-zone, bushaltes en taxistandplaatsen. "We hebben ook de algemene interactie met de andere mobiliteitsvormen aangepakt. De flow van mensen die binnen en buiten gaan is verbeterd."

Voor de opening voor het grote publiek kwamen CEO van de NMBS Sophie Dutordoir en federaal minister van Mobiliteit François Bellot (MR) het project inspecteren. "Het is heel belangrijk dat we de stations blijven opwaarderen», aldus de minister. «Zo verhogen we de leefbaarheid voor onze passagiers. Dit is daar een voorbeeld van."

(xvdl)