Nieuwe berekeningswijze voor huurprijs sociale woning wordt onderzocht

door
Belga
Leestijd 2 min.

Wie in een oude sociale woning woont, betaalt misschien minder huur, maar dreigt door de hoge energiekosten toch meer te moeten betalen aan het einde van de maand. Parlementsleden Björn Anseeuw (N-VA), Valerie Taeldeman (CD&V) en Mercedes Van Volcem (Open Vld) pleiten al langer voor een nieuwe berekeningsmethode waarin de huur en de energiekosten worden samengeteld. Het Vlaams Parlement heeft woensdag unaniem het licht op groen gezet voor een onderzoek naar die nieuwe berekeningsmethode. Momenteel zijn heel wat sociale woningen nog niet energiezuinig. Dat is niet alleen slecht voor het milieu, maar ook voor de portemonnee van de huurder. Er worden wel inspanningen gedaan om daar iets aan te doen, maar meerderheidspartijen N-VA, CD&V en Open Vld willen een extra hefboom inzetten. Zij willen de energierenovatie in de sector versnellen door te werken met een "constante woonkostbenadering". Dat betekent dat naast de vaste huurprijs ook de energiekost in rekening wordt gebracht. Het Vlaams Parlement heeft daarover nu een resolutie goedgekeurd.

Die nieuwe benadering moet het volgens initiatiefnemer Björn Anseeuw ook mogelijk maken om extra te investeren. "We kunnen een versnelling hoger schakelen met de energierenovatie van sociale huurwoningen door ze ten dele te bekostigen door de energiebesparing", aldus Anseeuw.

Anseeuw: "Wij vragen de Vlaamse regering voluit te gaan voor een vaste-woonkostbenadering: wanneer sociale huisvestingsmaatschappijen een stuk van de besparing op energiekosten kunnen gebruiken om te investeren in het energie-efficiënt maken van hun patrimonium, ontstaat er een extra investeringscapaciteit die zichzelf terugverdient. Op die manier is dit voorstel een win-win voor alle partijen: de huurder ziet z'n totale woonkost (huur + energie) dalen en de sociale huisvestingsmaatschappijen zien hun patrimonium gerenoveerd."

De meerderheidspartijen zien in het verhaal een rol weggelegd voor ESCO's (Energy Service Companies). Dat zijn energiebedrijven die energiepbesparende projecten uitvoeren en financieren en terugbetaald worden met de gerealiseerde energiebesparing.

bron: Belga