Nieuwe beelden van Abdeslam na aanslagen Parijs

Nieuwe beelden van Abdeslam na aanslagen Parijs

De Franse televisiezender BFMTV kreeg de eerste beelden te pakken van Abdeslam die op 14 november rond 9.45 uur gestopt was om bij te tanken. Het is opvallend hoe kalm Abdeslam rustig rondwandelt, met zijn handen in de broekzak, hoewel hij twaalf uur eerder had deelgenomen aan de bloedigste aanslagen ooit in Parijs. Op dat moment stond Abdeslam nog niet geseind, waardoor het trio aan meerdere politiecontroles kon ontsnappen.

Na de aanslagen in Parijs van vrijdag 13 november belt Abdeslam zijn kompanen uit Sint-Jans-Molenbeek, Hamza Attou en Mohammed Amri, op. Volgens Attou en Amri had Abdeslam autopech en vroeg hij hen om hem terug te brengen naar Brussel. Zaterdagochtend arriveerden ze om 5 uur 's ochtends in Parijs en namen Adeslam in hun VW Golf terug mee naar België. De drie mannen werden gefilmd door een bewakingscamera toen ze onderweg stopten om bij te tanken. Op één van de beelden is Abdeslam te zien, samen met Hamza Attou. Terwijl Mohammed Amri de VW Golf aan het bijtanken is, zijn de twee mannen onderweg naar de winkel van het tankstation. Ze blijven twaalf minuten ter plaatse. Het drietal heeft opvallend gezwollen ogen, wat hoogstwaarschijnlijk te wijten is aan het gebruik van cannabis. Via de advocaat van Attou en Amri was al bekend dat ze drugs gebruikt hadden in de auto.

Amri en Attou zette hun kompaan af in Laken en worden op 15 november in Sint-Jans-Molenbeek opgepakt. Abdeslam is nog steeds spoorloos.

Abaaoud

Abdelhamid Abaaoud, het veronderstelde brein achter de aanslagen in Parijs, is in 2015 in het Verenigd Koninkrijk geweest om daar andere jihadisten te ontmoeten. Op dat moment was Abaaoud een gezochte terrorist. Volgens The Guardian kon hij vrij door Europa reizen zonder door de Britse veiligheidsdiensten te zijn onderschept. Zijn bezoek aan het land werd ontdekt door de foto's van Britse monumenten die werden teruggevonden in zijn appartement in Saint-Denis, waar hij op 18 november gedood werd door de Franse politie. Het is nog niet duidelijk of hij een aanslag in het Verenigd Koninkrijk plande.

Foto Twitter / @BFMTV