Nieuwe apensoort is vernoemd naar Star Wars

In China is een nieuwe apensoort ontdekt. De kans is groot dat de wetenschappers fan zijn van de filmserie 'Star Wars', want het beestje is vernoemd naar de Skywalker-familie. 
door
Liesbeth
Leestijd 1 min.

Het dier werd al langer in de gaten gehouden door de wetenschappers, maar nu pas hebben ze kunnen vaststellen dat het om een nieuwe soort gibbon gaat, schrijft de BBC. De ontdekking werd uit de doeken gedaan in het vakblad The American Journal of Primatology.

Officieel krijgt de nieuwe apensoort de naam "Skywalker hoolock gibbon". Daarmee verwijzen de onderzoekers dus naar een familie die een belangrijke rol speelt in de sciencefictionsaga. In totaal leven er nog zo'n 200 Skywalker-gibbons in China. Ook in Bangladesh, India en Myanmar komt de soort voor, maar het is niet zeker met hoeveel ze zijn. Volgens de onderzoekers zijn de dieren met uitsterven bedreigd.

Mark Hamill, de acteur die Luke Skywalker speelde in de Star Wars-films, heeft al laten weten dat hij trots is op de naam van de nieuwe gibbons.

So proud of this! First the Pez dispenser, then the Underoos & U.S. postage stamp... now this! #GorillaMyDreams #SimianSkywalker #JungleJedi https://t.co/JKCe5kZFmJ

— Mark Hamill (@HamillHimself) 11 januari 2017