Nieuw stadion KV Kortrijk krijgt stilaan vorm

door
Belga
Leestijd 2 min.

De komst van een nieuw stadion voor KV Kortrijk op de site Evolis heeft een nieuwe horde genomen met de voorstelling van het ontwerp van een Masterplan. De betrokken partners Stad Kortrijk, intercommunale Leiedal en KV Kortrijk stelden het ontwerp vandaag samen voor. Eind vorig jaar werd het traject voorgesteld richting de bouw van een nieuwe voetbaltempel in Kortrijk. Het ontwerp van het Masterplan is de eerste concrete stap. Het legt de basis voor de ontwikkeling van de volledige site op het terrein van Evolis.

Er is gekozen voor een stadion zonder extra faciliteiten. Er moet ruimte zijn voor 15.000 voetbalsupporters met onder meer een staantribune. Er zal ook plaats zijn voor 2.500 fietsen. Daarnaast komt er een multifunctioneel gebouw van 15.000 vierkante meter met ruimte voor horeca en sportfaciliteiten. Tussen beide gebouwen komt een publieke ruimte met veel groen. Aan de ingang van het terrein komt ook een mobiliteitspunt, met ruimte voor ongeveer 900 wagens, al ligt het precieze aantal nog niet vast.

Het ontwerp komt tegemoet aan de vier voorwaarden van de stad. Die wilde een levendige site, zonder handelsruimtes die concurrentie zouden betekenen voor de winkels in de binnenstad. De site moest ook mooi, groen, duurzaam en bereikbaar zijn. En vooral, de stad wil faciliteren, niet financieren.

Daarom zal er een publiek-private samenwerking, een pps-structuur, worden opgezet, waarbij de centen vooral van private ondernemingen moeten komen. Via die structuur kan de stad nog optreden als waakhond.

Hoeveel het project moet kosten en hoe het concreet zal ingevuld worden, is nog niet duidelijk. Er wordt gemikt op een budget van 40 tot 50 miljoen euro. Eind dit jaar moet het Masterplan afgerond worden en kan er gezocht worden naar investeerders. Het is nog onduidelijk of de eigenaar van Kortrijk, Vincent Tan, zal investeren in de bouw van het stadion.

bron: Belga