Nieuw record in de Verenigde Staten: langste tijd zonder overleden staatshoofd

Nieuw record in de Verenigde Staten: langste tijd zonder overleden staatshoofd

Toen Barack Obama woensdag levend en wel uit bed stapte, vestigde zijn land een nieuw record. Het was toen immers 18.967 dagen geleden sinds de laatste keer dat een zittend president van de Verenigde Staten van Amerika het loodje legde. Dat meldt Quartz.

Het is van 22 november 1963 geleden, toen John F. Kennedy werd neergeschoten in Dallas, dat een Amerikaans president omkwam in functie. JFK was al de achtste president wiens ambtstermijn vroegtijdig ten einde kwam door de dood. Het vorige record van 18.966 dagen voltrok zich tussen de benoeming van George Washington in 1789 en het overlijden van William Henry Harrison door de gevolgen van een longontsteking in 1841.

Quartz haalt tal van redenen aan voor het record. Zo waren de laatste presidenten, zoals Bush Jr. en Obama gemiddeld een pak jonger, wat hen minder vatbaar maakt voor ziektes.

Ook de medische vooruitgang speelt een grote rol. Ronald Reagan werd bijvoorbeeld in de buik geschoten in 1981 maar dankzij het ingrijpen van dokters overleefde hij de aanslag. President James Garfield zou met de hedendaagse kennis de aanslag overleefd hebben. Hij kreeg twee kogels in zijn lijf, waarvan er eentje niet gevonden werd. De geïnfecteerde wonden, gekoppeld met een longontsteking, werden hem fataal.

Jeffrey Engel van de Southern Methodist University haalt ook de rol van de beveiligingsdiensten aan. Hij merkt op dat Obama tien keer meer doodsbedreigingen ontvangt dan zijn voorgangers. Ondanks dat hij regelmatig verschijnt in het openbaar, is er echter niets ernstig gebeurd.