Nieuw op 1 september - FOD Volksgezondheid start met controles op rookverbod in de wagen

Vanaf 1 september start de Tabak- en Alcoholcontroledienst van de FOD Volksgezondheid met controles op de naleving van het rookverbod in de wagen, in aanwezigheid van kinderen jonger dan 16 jaar. Dat werd vernomen bij Paul Van den Meerssche, het hoofd van de inspectiedienst. De wetswijziging die een verbod invoert op het roken in de wagen in de aanwezigheid van minderjarigen jonger dan 16 jaar, is eind april goedgekeurd in de Kamer en is op maandag 18 augustus in werking getreden.

De inspecteurs van de FOD Volksgezondheid zijn niet bevoegd om te controleren in het verkeer, dus zullen ze zich opstellen op plekken waar volwassenen met hun kinderen naartoe komen met de wagen. "Ik heb aan alle controleurs gevraagd om toe te zien op het rookverbod in de wagen vanaf 1 september", aldus Van den Meerssche, die daarbij denkt aan plekken als pretparken, scholen, crèches en supermarkten op woensdagnamiddag.

Wel is het niet de bedoeling om de eerste weken en maanden bestraffend te gaan optreden. "We gaan sensibiliseren, we gaan zeker geen mensen beboeten. We moeten mensen overtuigen dat het echt ongezond is voor jonge kinderen om in hun omgeving te roken", besluit Van den Meerssche.

bron: Belga