Nieuw op 1 september - Fiscale aftrek van rechtsbijstand wordt mogelijk

door
Belga
Leestijd 1 min.

Vanaf 1 september kan wie een rechtsbijstandsverzekering heeft, bij de volgende belastingaangifte een belastingvermindering claimen. De belastingvermindering van 40 procent wordt verleend voor een geïndexeerd bedrag van maximaal 310 euro per jaar. De maximale belastingvermindering voor het aanslagjaar 2020 zal dus 124 euro bedragen. Deze belastingvermindering vervangt de bestaande vrijstelling van premietaks, die een voordeel van zowat 13 euro biedt.

De maximumwaarborg bedraagt ten minste 13.000 euro per geschil in burgerlijke zaken en ten minste 13.500 euro voor een geschil in strafzaken. Een franchise van 250 euro is optioneel. Er worden bepaalde wachttijden ingebouwd om de verzekeraar te beschermen tegen "kortetermijnshoppers", die nog snel een verzekering afsluiten.

Bedoeling is om rechtsbijstand toegankelijker te maken en de verzekering te promoten. Er kwam echter al kritiek op de maatregel, omdat ze ertoe leidt dat verzekeraars hun prijzen optrekken. Daardoor lijkt het fiscaal voordeel in de zak van de verzekeraar terecht te komen.

bron: Belga