Nieuw op 1 juni - Strengere regels voor sportmakelaars

Sportmakelaars zullen niet langer mogen optreden voor jongeren onder de 15 jaar. Dat is maar een van de regels die sportmakelaars vanaf 1 juni zullen moeten naleven in Vlaanderen. Ze zullen zich ook moeten registreren. Een adviescommissie kan bij problemen overgaan tot de intrekking of schorsing van de registratie. Ook internationale makelaars of makelaars die al geregistreerd zijn in een ander gewest, zullen zich alsnog in Vlaanderen moeten registreren. Voortaan zullen sportmakelaars ook een borgstelling van 25.000 euro moeten betalen. Dat bedrag moet dienen als een soort drempel om huis-, tuin- en keukenmakelaars op andere gedachten te brengen. "Vandaag bestaan er in België immers bijna evenveel voetbalmakelaars dan er professionele voetballers zijn", klinkt het.

Tot slot zullen makelaars geen vergoeding mogen vragen bij de bemiddeling voor minderjarige sporters. De Vlaamse sociale inspectie zal daarvoor zowel bij makelaars als bij clubs controles uitvoeren.

De nieuwe regels kwamen er in een reactie op de operatie 'Propere Handen'. "Met die nieuwe, strengere regels krijgen we meer transparantie op de makelaarsmarkt en zullen we vooral jonge spelers beter kunnen beschermen", aldus bevoegd minister Philippe Muyters (N-VA).

bron: Belga