Nieuw op 1 juli - Oostenrijk neemt Europees voorzitterschap over

door
Belga
Leestijd 2 min.

Als late twintiger kruiste hij al de degens met Angela Merkel over de vluchtelingencrisis. Vervolgens kaapte hij de leiding van zijn conservatieve partij OVP en smeedde een coalitie met de uiterst rechtse FPO. De Oostenrijkse kanselier Sebastian Kurz heeft op 31-jarige leeftijd al een stevige reputatie opgebouwd. Vanaf 1 juli neemt zijn regering het roterende voorzitterschap van de Europese Unie over. Onvermijdelijk zal migratie en asiel prominent op de agenda van het Oostenrijkse voorzitterschap staan. Niet enkel omdat het nu eenmaal dé politieke splijtzwam van het moment is op het Europese continent, maar ook omdat Kurz en zijn regering zich graag profileren in dit debat. Hij dankt er zijn politieke blitzcarrière aan. Als buitenlandminister ging hij resoluut in het verzet tegen het 'Wir schaffen das' van Merkel en ijverde met succes voor de sluiting van de westelijke Balkanroute.

Intussen heeft zijn visie de wind in de zeilen in Europa. Kurz loopt niet warm voor een spreidingsplan voor asielzoekers en vindt dat de Europese Unie volop moet moet inzetten op een betere controle van de buitengrenzen en opvang in transitlanden. Hij wil die insteek volop uitspelen op een top in Salzburg in september. De kanselier ontwaart daarbij in Duitsland, Italië en zijn land een "as van de bereidwilligen" in de strijd tegen illegale immigratie, een woordkeuze die in sommige middens onaangename herinneringen opriep aan de asmogendheden tijdens de Tweede Wereldoorlog.

Ook in andere Europese dossiers neemt Oostenrijk vaak een uitgesproken positie in. Zo pleit Kurz luidop voor een definitieve stopzetting van de toetredingsonderhandelingen met Turkije en ijvert hij voor een dooi in de gespannen relaties met de Russische president Vladimir Poetin, die hij eerder deze maand in Wenen ontving. Wenen behoort ook tot dat kleine kransje van lidstaten dat vindt dat de Europese Unie na de brexit verder moet met een kleinere begroting.

Kurz leidt een coalitie met de FPO, een nationalistische en populistische partij die graag haar banbliksems op Europa richt. Toch claimt Kurz dat zijn regering "pro-Europees" is. Europees Commissievoorzitter Jean-Claude Juncker geeft hem het voordeel van de twijfel. "Soms hebben we uiteenlopende ideeën, maar ze zijn vaak niet zo verschillend. Mijn algemene beoordeling van de regering is redelijk positief", zei hij begin deze maand bij een bezoek van de Oostenrijkse regering aan Brussel.

bron: Belga