Nieuw op 1 juli - Leopold II-tunnel twee maanden volledig dicht

Nieuw op 1 juli - Leopold II-tunnel twee maanden volledig dicht

Van 1 juli tot 1 september gaat de Leopold II-tunnel volledig dicht. De Leopold II-tunnel is met zijn 2,6 kilometer de langste tunnel van het land. Dagelijks pendelen er zo'n 40.000 voertuigen door de tunnel. "Er wordt veel hinder verwacht, ook op de alternatieve routes. Kies daarom zoveel mogelijk voor het openbaar vervoer of de fiets", raadt Brussel Mobiliteit aan. "Zowel de NMBS als de MIVB en De Lijn verhogen hun capaciteit in juli en augustus." Daarnaast wordt aangeraden om zoveel mogelijk te carpoolen. De tunnel was al van 1 mei tot 1 juli tijdens de weekendnachten dicht, vanaf 1 juli gaat hij dus twee zomermaanden lang volledig dicht. "Om de veiligheid te verzekeren, het rijcomfort te verbeteren en de bovengrondse overlast te beperken wordt de Leopold II-tunnel grondig gerenoveerd", legt Brussel Mobiliteit uit in een folder. "Zowel de waterwering als de rijweg worden vernieuwd en er komen nieuwe camera's en verlichting. Er worden ook 17 nieuwe nooduitgangen bijgebouwd."

"De volledige sluiting wordt de dagen voordien al voorbereid", meldt het Vlaams Verkeerscentrum op zijn website. "Vanaf donderdag 28 juni om 09.00 uur gaat het verkeer op de E40 van Gent naar Brussel over één rijstrook ter hoogte van Sint-Agatha-Berchem. Van zaterdag 30 juni om 22.00 uur tot eind augustus is de tunnel in beide richtingen volledig afgesloten. Het verkeer wordt bovengronds omgeleid (één rijstrook per richting)."

"Wie echt met de auto naar Brussel moet, doet er goed aan de buurt van de Leopold II-tunnel te vermijden", adviseert Brussel Mobiliteit. "Er zijn alternatieve routes voorzien, net als een pendelparking aan de Heizel met aansluiting op de metro. Aan Parking C op de Heizel worden 1.000 parkeerplaatsen ingericht als gratis pendelparking. Deze parking bevindt zich op 10 minuten stappen van metrostation Koning Boudewijn en van tramlijn 7. Tussen 06.30 uur 's ochtends en 22.00 uur 's avonds is een gratis pendeldienst met collectieve taxi's voorzien tussen de parking en het metrostation. Inkomend verkeer rijdt best via de A12 om het noorden van het gewest te bereiken. Voor het zuiden van het gewest is de Industrielaan (Anderlecht) de aanbevolen route. Voor het uitgaand verkeer gelden dezelfde routes, aangevuld met de Ninoofsesteenweg (N8)."

bron: Belga