Nieuw op 1 januari - Hoger minimumloon voor gedetineerden die werken

Vanaf 1 januari krijgen gedetineerden die werken een hoger minimumloon. Ze zullen dan minstens 0,75 euro per uur verdienen, ook als stakende cipiers hen verhinderen te werken. Ieder jaar presteren de gedetineerden binnen onze gevangenissen zo'n 6 miljoen werkuren, vooral handenarbeid. Het Rekenhof had echter kritiek gegeven op het feit dat de gemiddelde bedragen die worden uitgekeerd voor hetzelfde werk sterk uiteenlopen. Het klaagde ook aan dat de lonen al 15 jaar lang niet meer geïndexeerd werden.

Minister van Justitie Koen Geens (CD&V) besliste dat werkende gedetineerden vanaf 1 januari minstens 0,75 euro en maximaal 4 euro per uur zullen verdienen. De nieuwe lonen liggen al hoger dan de minimumbedragen van 0,62 en 0,69 euro per uur die waren vastgelegd in 2004. Alleen voor "vakarbeiders" was destijds al in een minimumloon van 0,79 euro per uur voorzien.

Ook als gedetineerden niet kunnen werken door een staking van het gevangenispersoneel, hebben ze recht op een vergoeding. Ongeacht of het werk van de gedetineerde vergoed wordt per uur of per stuk, bedraagt de vergoeding 0,75 euro per uur dat hij gewerkt zou hebben, met als maximum 5,25 euro per dag.

bron: Belga