Nieuw op 1 januari - Gedoogperiode voor begunstigdenregister voorbij

Op 31 december loopt de gedoogperiode voor het invullen van het UBO-register, het register voor uiteindelijke begunstigden, af. Vennootschappen, vzw's en stichtingen moesten ten laatste eind september de aanmelding afgewerkt hebben. Maar omdat de FOD Financiën een week voor de deadline van eind september vaststelde dat minder van de helft hun registratieplicht al vervuld had, kwam er een gedoogperiode van drie maanden waarin geen sancties toegepast werden. Aanvankelijk was 31 maart de deadline, maar de minister van Financiën besliste begin dit jaar die met zes maanden uit te stellen. Eind dit jaar loopt het gedoogbeleid onherroepelijk af, en moet iedereen geregistreerd zijn volgens de omgezette Europese regelgeving.

In het register voor uiteindelijke begunstigden (UBO) moeten bedrijven, verenigingen en stichtingen melden wie bij hen de touwtjes in handen heeft. Het gaat om Europese verplichting, in het kader van de strijd tegen terrorisme en witwassen.

Volgens de schattingen van de FOD Financiën moeten 675.000 bedrijven, verenigingen en stichting hun begunstigden registeren. Een week voor de deadline van september hadden 314.426 bedrijven, verenigingen en stichtingen zich aangemeld op het register, en hebben er 282.774 al minstens één begunstigde geregistreerd. Dat komt neer op zowat 42 procent.

De bestuurders van bedrijven, verenigingen en stichtingen die hun begunstigden dan niet geregistreerd hebben, riskeren boetes van 250 tot 50.000 euro.

bron: Belga