Nieuw onderzoek suggereert leven door stervende sterren

Een Amerikaans onderzoek heeft zich gefocust op de hitte die een stervende ster afgeeft en die leven op andere planeten mogelijk zou maken. Een ster verwoest tijdens zijn dood alles binnen een bepaalde omgeving, maar de hitte die ontstaat ontdooit andere verder gelegen gebieden.
door
Tom Kostermans
Leestijd 2 min.

Er wordt verwacht dat onze Zon, die ook een ster is, binnen 7,5 miljard jaar zal sterven en dus ook een verwoestende hitte zal verspreiden. Hierdoor zullen onder andere Mercurius en Venus vernietigd worden. De aarde overleeft het natuurfenomeen, maar er zal geen leven meer mogelijk zijn. Dit suggereert dat er op planeten waar het momenteel te koud is voor een leefbare wereld, zoals op Saturnus en Jupiter, wel leven mogelijk zal zijn.

Enkele onduidelijkheden

Vanaf de hitteverspreiding moet een planeet miljarden jaren opwarmen om leven mogelijk te maken en dit is nog steeds een grijze zone in het onderzoek. De periode waarin er temperatuursgewijs leven mogelijk is op een planeet noemen we het Goudlokjegebied. Deze tijdspanne hangt af van de grote en nabijheid van de stervende ster en varieert van 200 miljoen jaar tot 9 miljard jaar. Onderzoeken op Mars maakten duidelijk dat een ligging in het Goudlokjegebied geen garantie voor leven is. Er heerst ook nog onduidelijkheid wat er met de atmosfeer gebeurt van planeten die de sterfte overleven en de baan waarin ze bewegen.

Aan de hand van 23 sterren hebben de onderzoekers van het Carl Sagan Institute nu een lijst opgesteld van planeten waar leven mogelijk is.

Hoopvol

Deze bevindingen zijn veelbelovend zegt co-auteur Lisa Kaltnenegger aan Space.com. "Het is de eerste keer dat we het model van een ster aan het model van een planeet linken en bekijken wat er gebeurt. Mensen blijven maar zeggen: 'Wanneer onze Zon een grote, hete ster wordt, moeten we naar Mars of elders verhuizen'. Maar als je toch wilt gaan planeethoppen, moet je wel weten wanneer je precies op welke plek moet zijn. Dat hebben we nu voor het eerst uitgevogeld."

Foto Twitter / Space.com