Nieuw Brussels brood 'BruXSels' recycleert bierresten

Nieuw Brussels brood 'BruXSels' recycleert bierresten

Bij bierbrouwerij Brussels Beer Project maken ze hun bier 'Babylone' op basis van oude broden, om zo voedselverspilling tegen te gaan. Doorheen het brouwproces blijft er draf, een bierrest, over dat uiteindelijk nog bestaat uit de vezels en proteïnen die in het oude brood zaten. Op basis van die draf creëerde Charles Lowy van de bakkerij La Wetterenoise het nieuwe brood BruXSels en zorgde hij zo voor een circulaire cyclus waarbij brood bier wordt en opnieuw brood.

"Met dit brood wilde ik opnieuw naar de basis van de boterham. Het is een stevig brood dat zich perfect leent voor een typische Brussels boterham met platte kaas", vertelt Charles Lowy.

Volledig Belgisch

Het brood heeft een dichte, maar toch lichte textuur en is zeer toegankelijk door zijn neutrale en volle smaak. Het geheim van het recept is 100% Belgische bloem, de draf, melkzuur dat maximaal 24 uur fermenteert, zeer weinig gist, water, zout en het artisanale handwerk.

Hoewel enkel productieschakels intussen geautomatiseerd werden bij de ambachtelijke bakkerij, wordt het maken en kneden van het brood nog altijd uitgevoerd door mensenhanden. Het brood is binnenkort verkrijgbaar in alle bakkerijen van La Wetterenoise en mogelijk ook in enkele groothandelszaken.