Nieuw antilichaam valt 99% van HIV aan

Nieuw antilichaam valt 99% van HIV aan

Het nieuwe antilichaam is het resultaat van een samenwerking tussen de US National Institute of Health en het pharmabedrijf Sanofi. Het is zo gebouwd dat het drie cruciale delen van het HIV-virus aanvalt, waardoor het virus minder weerstand kan bieden tegen het anitlichaam. De International Aids Society heeft het over een "opwindende doorbraak".

Ons lichaam vindt het heel moeilijk om HIV te bestrijden, omdat het virus constant van gedaante verandert. De verschillende evoluties zijn de vergelijken met de veranderingen dat een griepvirus elk griepseizoen doormaakt, meldt BBC.

"Sterker dat wat we tot nu toe kennen"

Maar na decennia van infecties, zijn er mensen die antilichamen hebben aangemaakt die effect hebben op grote delen van de verschillende gedaantes. Drie stoffen hebben de wetenschappers nu kunnen combineren. "Het is sterker en heeft een bredere reikwijdte dat elk natuurlijk antilichaam dat we tot nu toe ontdekt hebben", legt hoofonderzoeker bij Sanofi Gary Nabel uit.

"Het werkt bij 99% van de gedaantes", klinkt het. De stof werd ook toegediend aan 24 apen. Geen enkel testdier kreeg een infectie nadat het HIV-virus werd ingebracht.