"Niet meer dan terecht"

"Niet meer dan terecht"

Dat de Europese Volkspartij (EVP) beslist heeft de Hongaarse regeringspartij Fidesz van Victor Orban "tot nader order" te schorsen is volgens CD&V-voorzitter Wouter Beke "niet meer dan terecht". "Wij zijn heel tevreden dat de meerderheid van de EVP samen met ons besloten heeft dat de tijd nu echt daar was om de lijn te trekken", zegt Beke. CD&V-voorzitter Wouter Beke was een van de partijvoorzitters die twee weken geleden in een brief aan EVP-voorzitter Joseph Daul vroeg om Fidesz uit de EVP te zetten. "CD&V heeft als eerste gezegd dat de maat vol was. Wij hebben gedaan wat moest worden gedaan, uit respect voor basiswaarden die EU en EVP koesteren en uit overtuiging dat Europa de juiste koers moet blijven volgen in het belang van de welvaart en veiligheid van onze burgers", zegt Beke.

Dat Fidesz en Orban nu geschorst worden, is volgens Beke "ongezien". "Nooit eerder is een partij geschorst binnen de EVP. Zelfs een kleine 20 jaar geleden, toen samenwerking tussen Oostenrijkse OVP en FPÖ voor hoogspanning zorgde, is er geen schorsing gekomen", legt de CD&V-voorzitter uit.

Beke is ook tevreden dat de opvolging van de schorsing mee begeleid zal worden door CD&V'er Herman Van Rompuy. "Herman staat symbool voor de belangrijke rol die CD&V altijd binnen de EVP heeft gespeeld. Op basis van de christendemocratische waarden. Het toont ook aan hoe wij misschien niet de grootste zijn, maar wel het verschil kunnen maken", besluit Beke.

bron: Belga