Niet alleen bommen zorgen voor humanitaire ramp in Syrië

door
Belga
Leestijd 2 min.

De schrijnende humanitaire toestand in en de massale vluchtelingenstroom uit Syrië zijn niet enkel het gevolg van de bombardementen en het geweld. In een intern VN-rapport dat door de nieuwssite The Intercept kon ingekeken worden, wordt gewezen op de nefaste gevolgen van de Amerikaanse en Europese sancties tegen Syrië, die in het bijzonder de gewone Syriër treffen en een grote rem vormen voor het leveren van humanitaire hulp. Het 40 bladzijden tellende rapport analyseert de humanitaire impact van de sancties. Die behoren tot "de meest gecompliceerde en verreikende maatregelen ooit", vergelijkbaar met de wurggreep op de Iraakse economie na de eerste Golfoorlog. De sancties maken geldtransfers haast onmogelijk, verhinderen de import van basisbenodigdheden en zorgen voor zowel een gebrek aan voedsel als een drastische daling van de kwaliteit van de gezondheidszorg.

Tegen Syrië waren al eens sancties uitgevaardigd in 1979; in 2011 volgden nieuwe, die in 2013 werden verlicht, maar dan enkel in gebieden die in handen waren van "de oppositie". Rond die tijd begon de CIA met het leveren van wapens aan de zogenaamde gematigden onder die oppositie. Kostprijs: ongeveer één miljard dollar per jaar. Door de nauwe banden tussen gematigden en niet-gematigden kwam dat wapentuig vaker dan niet in handen van IS en/of al-Nusra.

Het rapport stelt voorts vast dat de Verenigde Staten praktijken en tactieken veroordelen die ze zelf gebruiken. Zo is het beleg van Oost-Aleppo identiek aan de manier waarop door IS gecontroleerde steden als Manbij en Kobane werden belegerd. In buurland Irak werd dezelfde tactiek aangewend in, onder andere, Ramadi en Falujah.

Niet alleen treffen de sancties de bevolking, ze bereiken ook het gewenste doel niet, stelt het rapport. Na vijf jaar is vier vijfde van de Syrische bevolking in de armoede terechtgekomen, maar de verhoopte "regimewissel" is nog steeds geen feit.

Door The Intercept naar een reactie gevraagd, ontkende het State Department dat sancties de bevolking treffen. In Irak veroorzaakten die sancties in de jaren '90 zowat 500.000 kinderdoden, becijferde Unicef destijds. Om Irak WMD-vrij te maken, was dat een terechte prijs, argumenteerde toenmalig Buitenlandminister Madeleine Albright toen.

bron: Belga