"Nicolas Lombaerts was niet klaar om te spelen"

"Nicolas Lombaerts was niet klaar om te spelen"

De Rode Duivels hebben vanmiddag hun voorbereiding op hun EK-opener van maandag tegen Italië voortgezet. 23 Duivels oefenden in de vooravond op de oefenvelden van Le Haillan, de training was slechts een kwartier open voor de media. Daarna gingen de doeken rond het oefenveld onherroepelijk dicht. Nicolas Lombaerts was niet meer van de partij, de 31-jarige verdediger - de 24e man en de medische joker - had eerder op de dag de selectie verlaten en is intussen al geland op Belgische bodem. Lombaerts sukkelde al enkele weken met een hamstringblessure en op 30 mei besliste bondscoach Marc Wilmots dat de 39-voudige international niet tijdig fit zou geraken voor EURO2016. Hij mocht wel mee naar Frankrijk afreizen, om een mogelijke blessure van een andere speler op te vangen, maar zo ver kwam het dus niet. Nog voor de training van vanavond (18u) in Le Haillan heeft Wilmots de knoop doorgehakt.

"Ik heb Nicolas deze ochtend bij mij geroepen en we hebben gepraat", verduidelijkte de bondscoach na de oefensessie. "Ik herhaal nogmaals dat de zaken voor hem heel duidelijk waren. Gisteren vergiste ik me nog door te zeggen dat de beslissing om hem uit de selectie te laten op 22 mei genomen was, dat gebeurde op 30 mei", aldus Wilmots. "Op 30 mei heeft de medische staf mij gezegd dat Nicolas nog drie weken nodig had om fit te geraken. Hij is gewoon ook niet klaar om de eerste twee of zelfs drie groepswedstrijden te spelen. Hij trainde hier wel mee, maar een training op een kleine ruimte is wel wat anders dan een wedstrijd. Bovendien was Nico gisteren de speler met het minste aantal kilometers op de teller na de training. We mogen niet vergeten dat het van 24 april geleden is dat hij nog een wedstrijd gespeeld heeft", stelde de bondscoach. "Ik begrijp zijn teleurstelling, en ik kon een ervaren en goede centrale verdediger als hem zeker gebruiken, maar zijn situatie was heel duidelijk. We hebben de beslissing eind mei in alle eerlijkheid genomen".

Lombaerts zelf nam bij aankomst in Zaventem even de tjd voor de aanwezige pers. "Ik vind het heel jammer", zei hij aan Sporza. "Ik dacht dat ik wel fit zou geraken voor de groepsfase, maar de dokters hebben geoordeeld dat dat onmogelijk was. Enerzijds kan ik de beslissing begrijpen, anderzijds is het heel jammer voor mezelf. Ik vertrek nu op vakantie, maar ik zal de prestaties van de Rode Duivels natuurlijk blijven volgen. Ik blijf gewoon beschikbaar voor de nationale ploeg en ik hoop dat de bondscoach in de toekomst ook nog aan mij denkt."

De Duivels oefenen morgen nog in Bordeaux en reizen zondag af naar Lyon. Daar openen ze maandagavond (21u) hun EK met een groepswedstrijd tegen Italië, de wedstrijd wordt in goede banen geleid door de Engelse topref Mark Clattenburg.

bron: Belga