Ngo-schip met 104 migranten vraagt EU-landen dringend toestemming om aan te meren

Ngo-schip met 104 migranten vraagt EU-landen dringend toestemming om aan te meren

Een reddingsschip dat al tien dagen 104 migranten aan boord heeft, vraagt dringend toestemming om aan te meren. SOS Mediterranee en Artsen zonder Grenzen, de twee ngo's die het schip Ocean Viking beheren, willen ook dat Europa dringend actie onderneemt. De migranten werden op 18 oktober op zowat 90 kilometer van de Libische kust opgepikt. Volgens de ngo's bevinden zich onder meer twee zwangere vrouwen en 41 minderjarigen aan boord van de Ocean Viking. Er werd al aan Malta en Italië toestemming gevraagd om aan land te gaan, maar dat werd tot nu toe geweigerd. Momenteel bevindt het schip zich halfweg tussen de eilanden Lampedusa en Sicilië.

"De 104 overlevenden worden opnieuw in onzekerheid achtergelaten op het dek van een reddingsschip, met geen uitzicht op een oplossing voor hun ontscheping", zegt Louise Guillaumat van SOS Mediterranee. "We dringen er bij de Europese leiders op aan dat ze hun principes naleven en de overlevenden eindelijk toestemming geven om veilig aan land te gaan", zegt Michael Fark van Artsen zonder Grenzen.

Italië en Malta hebben al meermaals toegang geweigerd aan reddingsschepen met migranten. Ze willen de schepen enkel laten aanmeren als ook andere EU-landen bereid zijn om de migranten op te nemen. Maar de onderhandelingen daarover verlopen vaak moeizaam, waardoor mensen lange tijd op het schip moeten blijven.

De ngo's vragen dat de EU "eindelijk werk maakt van een voorspelbaar en gecoördineerd" beleid voor het ontschepen van geredde migranten.

bron: Belga