Newsmonkey verontschuldigt zich voor onduidelijke communicatie

Newsmonkey verontschuldigt zich voor onduidelijke communicatie

Newsmonkey heeft zich vandaag op de site verontschuldigd tegenover de crowdfunders voor de onduidelijke communicatie over de uitbetaling. "Het terugbetalen van de crowdfunders moest een moment worden van oprechte dank, maar pakte helemaal anders uit. Schrijf crowdfunding en Newsmonkey echter nog niet af", benadrukt Wouter Verschelden. MyMicroInvest is een van de grootste crowdfundingplatformen van België. Het dossier-Newsmonkey is één van de eerste die nu worden afgesloten, maar met een bittere nasmaak. Het bod van 11 euro dat de 1.500 investeerders ontvangen, ligt dan wel hoger dan hun initiële investering van 10 euro per aandeel, maar door de kosten die MyMicroInvest aanrekent (12 procent), lijden de crowdfunders verlies. Sommigen maakten dit weekend op sociale media hun beklag dat ze het bod van News Invest - dat de investeerders/oprichters van het eerste uur verenigt - niet kunnen afwijzen.

Verschelden, medeoprichter van de nieuwssite, gaf dit weekend al toe dat de hoge kosten als een schaduw over de financiële transactie hangen. In een nieuw bericht dat vandaag op Newsmonkey staat, heeft hij het over "een communicatiefuckup". "Dat MyMicroInvest bij de start 12 procent commissie nam, waardoor er in Newsmonkey uiteindelijk maar 277.000 euro kapitaal van de crowd kwam, is achteraf gezien iets wat we anders hadden moeten onderhandelen", aldus Verschelden. "Een fout die we vandaag niet opnieuw zouden maken, maar waar we niet genoeg oog voor hadden bij het afsluiten van het contract tussen ons en MyMicroInvest."

Het management van de site was volgens Verschelden wel opgelucht over de mogelijkheid tot uitkoop aan 11 euro. "Iets waar we hard voor gevochten hadden, want de crowd had de aandelen destijds aan 10 euro gekocht. Nu konden we de crowdfunders de kans geven hun geld terug te krijgen, iets wat maanden daarvoor ondenkbaar was geweest. Ook de vraag waarom we de crowdfunders niet zelf de keuze gelaten hebben, komt terug, of nog: waarom kon een deel niet blijven zitten? Het feit dat MyMicroInvest werkt als één aandeelhouder, met deelbewijzen voor de crowd, gaf ons geen opties. Je kon niet één deeltje laten zitten, of andere modaliteiten afspreken."

Verschelden betreurt nog dat Newsmonkey "de doodgravers van crowdfunding" wordt genoemd. "Dat doet eigenlijk het meeste pijn. Crowdfunding gaat erover dat je een project helpt te doen lukken en je hoopt dat het blijvend wordt. Dat is gelukt, Newsmonkey blijft bestaan. Dat het financieel resultaat bij uitbetaling niet is wat we hebben gehoopt, komt bij sommige crowdfunders hard aan. Daarover hadden we duidelijker moeten communiceren. We hopen dat het geloof in crowdfunding als concept hier niet al te zwaar op de schop moet."

bron: Belga