New York zet waarschuwing voor hoog zoutgehalte op menu's

New York zet waarschuwing voor hoog zoutgehalte op menu's

New York wordt waarschijnlijk de eerste stad in de Verenigde Staten die waarschuwingssymbolen bij gerechten met een hoog zoutgehalte zal plaatsen op de menu's van voedselketens. Het kadert in een campagne om minder zout te consumeren.

Het departement verantwoordelijk voor volksgezondheid legt het voorstel vandaag neer. Elke voedselketen zou het symbool van een zoutvat moeten plaatsen naast gerechten die meer dan de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid van een theelepel of 2 gram zout bevatten.

Voorstanders noemen het een baanbrekende oplossing voor een groot probleem. Volgens hen zal het de burger belangrijke informatie verschaffen die nodig is om gezond te leven. Maar zoutproducenten en verschillende restauranteigenaars vinden het overdreven en denken dat het sommige eetplaatsen een slechte naam zal bezorgen.

Een groot aantal gerechten zouden het waarschuwingslabel moeten dragen. Zo worden ham, salami, steak, brood en verschillende sauzen als voorbeelden aangehaald.

"Dit verandert niks aan het eten", vertelt een woordvoerder van het departement. "Het geeft mensen gewoon de mogelijkheid om in te zien welke ingrediënten te veel zout bevatten." Overconsumptie van zout verhoogt de kans op een hoge bloeddruk, wat op zijn beurt kan leiden tot een hartaanval of een beroerte. Slechts een op de tien Amerikanen houdt zich aan de richtlijn van een theelepel.

Als het voorstel vandaag wordt goedgekeurd, dan komt in september nog een finale stemming en zouden de symbolen vanaf december in werking treden.