New York zet geiten in als onkruidbestrijders

New York zet geiten in als onkruidbestrijders

De gifsumak is berucht vanwege zijn sap dat voor een vervelende huiduitslag bij mensen zorgt. Oorspronkelijk komt deze soort uit Azië, maar hij heeft ook in Noord-Amerika voet aan de grond gekregen, waardoor de plant wordt gezien als een ongewenste indringer. De struik kan tot één meter hoog worden en plant zich snel voort. Hierdoor verdrijft de gifsumak plantensoorten die van origine in het park groeien.

ICYMI: Dozens of goats released into New York's Riverside Park as 'summer interns' to feast on invasive plant species pic.twitter.com/PSHdZMfnpB

— Reuters Top News (@Reuters) 26 mai 2019

De ongewenste struiken zijn moeilijk te verdelgen en bevinden zich daarnaast op een helling waardoor ze lastig te bereiken zijn voor mensen. Geiten hebben echter geen enkel probleem met deze giftige plant of een steile helling. De dieren eten zo ongeveer alles wat groene bladeren heeft en houden wel van een beetje klauteren.

Gulzige geiten

In de afgelopen jaren heeft de Big Apple vaker de hulp ingeschakeld van geiten om van onkruid af te komen. De inzet van deze dieren werkt beter dan chemische bestrijdingsmiddelen, is relatief goedkoop en zorgt ervoor dat het park nog geploegd en bemest wordt ook. Tot slot ziet een grazende geit er nog gezellig uit ook.

"We wilden de geiten uitzetten in de lente zodat er genoeg voor ze te eten was. In ons park kunnen ze kiezen uit een zeer uitgebreide menukaart. Je zou het kunnen zien als de ultieme boerderij-ervaring," vertelt parkopzichter Dan Garodnick aan de Gothamist. Omdat de dieren meer dan genoeg te eten hebben, is het voor bezoekers verboden om ze te voeren.

Bron: Metro Nederland