Neuville en co krijgen in Zweden ouderwetse sneeuwrace voor de kiezen

Neuville en co krijgen in Zweden ouderwetse sneeuwrace voor de kiezen

Morgenavond start met een superspecial in Karlstad de Rally van Zweden. Het is de 2e van in totaal 13 rally's die meetellen voor wereldkampioenschap. Sébastien Ogier (Ford Fiesta WRC) won 3 weken geleden de Monte Carlo, de openingswedstrijd van het WK. Onze landgenoot Thierry Neuville (Hyundai i20 Coupe WRC) eindigde, na een slipper in de openingsrit, alsnog op de 5e plaats. Beide rijders zijn samen met een handvol Scandinaviërs favoriet voor de eindzege. De Rally van Zweden is een klassieker in het WK. Sinds 1973 en de opstart van het wereldkampioenschap prijkt deze wedstrijd al op de kalender. De Rally van Zweden is de enige winterrally van het seizoen. De voorbije weken is er in Törsby en omstreken heel wat sneeuw gevallen waardoor het dit jaar een echte ouderwetse Rally van Zweden wordt. De wagens zijn uitgerust met spijkerbanden waarmee de rijders tegen hoge snelheden driften tussen de bomen, al dan niet leunend tegen de hoge sneeuwmuren.

De Fransman Sébastien Ogier won deze wedstrijd in het verleden al 3 keer en is daarmee de grote favoriet voor de eindzege. Concurrentie mag hij verwachten van onder andere Thierry Neuville. De Oostkantonner had vorig jaar een voorsprong van 43 seconden tot hij op zaterdagavond tijdens de superspecial een wiel afbrak en moest opgeven.

Verspreid over 4 dagen worden er 19 klassementsritten gereden, goed voor 314.25 km rijden tegen de tijd. De rally start op donderdagavond met een superspecial in Karlstad. Op vrijdag worden er 7 klassementsritten gereden waarvan 6 op Noors grondgebied. Daags nadien krijgen de deelnemers 8 klassementsritten voor de wielen geschoven, waaronder twee keer de rit van Vargasen gekend om zijn jump Colin's Crest ter nagedachtenis van de in 2007 overleden wereldkampioen Colin McRae. In 2014 sprong Thierry Neuville 44 meter ver. Het record van Colin's Crest staat op naam van Eyvind Brynildsen. In 2016 sprong de Noor met zijn Ford Fiesta R5 maar liefst 45 meter ver. Op de slotdag worden er nog 3 klassementsritten gereden waaronder de powerstage.

bron: Belga