Netsky: «De drum-'n-bass-scene ben ik ontgroeid»

Netsky: «De drum-'n-bass-scene ben ik ontgroeid»

Als we de promotekst mogen geloven, en dat doen we enkel na de inname van een kilo zout, dan staat Boris Daenen op de drempel van het internationale, muzikale sterrendom. Maar als je de Antwerpenaar achter de naam Netsky ontmoet, voel je meer opluchting dan stress. De zelfkritische producer heeft er namelijk een vermoeiende periode opzitten en is eindelijk tevreden genoeg van ‘3' om het op de wereld los te laten en een meer diverse kant van zichzelf te laten horen.

"Als er al een idee achter de plaat zit, dat is het een ode aan de artiesten die ik zou willen meenemen naar een onbewoond eiland. Maar ik wou vooral dat het album zo gevarieerd mogelijk was. Mijn vorig wapenfeit was al niet erg dancefloor-gericht en dit is nog minder voer voor de clubs. Ik heb er vier jaar over gedaan om het samen te stellen, omdat ik heel veel nummers heb weggesmeten. Ze zaten nog heel dicht bij wat ik op ‘2' heb gedaan, heel dicht bij die drum-'n-bass-scene."

Als dit geen drum-‘n-bass-album is, is Netsky het genre dan ontgroeid?

Boris Daenen: "Ik ben meer de scene ontgroeid dan de muziek op zich, al ben ik nooit echt geaccepteerd geweest door de echte hardcore UK-drum-'n-bass-scene."

Heb je die wereld vaarwel gezegd?

"In mijn ogen ben ik al uit de drum-'n-bass-scene verdwenen, maar in de ogen van veel andere mensen nog niet. Dat is moeilijk, want mijn ambitie is om naar een project te gaan waarmee ik in de toekomst muzikaal nog meer verschillende richtingen uit kan. Ik sta op een festival liever voor een rockband en na een rapper, dan na een drum 'n bass-dj en voor een EDM-dj."

Je succes van de voorbije jaren heeft je wel het uithangbord van de Belgische drum-'n-bass gemaakt.

"Als ik echt goed commercieel zou kunnen denken, dan zou ik dat in mijn voordeel kunnen gebruiken, maar ik irriteer me er nog altijd te veel aan om dat te doen. Het genre is nog altijd één van mijn grote liefdes, maar ik vind het belangrijk dat je als artiest iets breder kan gaan."

Op ‘3' staan ook heel wat samenwerkingen. Hebben die een grote invloed op het eindresultaat van de nummers?

"Dat hangt van nummer tot nummer af. Zangers en zangeressen krijgen van mij altijd een grote vrijheid qua stemgebruik en hoe ze de tekst willen interpreteren. Ik vind het wel belangrijk dat je mensen hun eigen ding laat doen, zeker als je werkt met ervaren muzikanten."

Eén van die ervaren gasten op de plaat is Dave 1 van Chromeo. Hoe was het om met hem samen te werken?

"Elke artiest is helemaal anders en hij is een goed voorbeeld daarvan. Ik was helemaal naar New York gekomen voor hem, had de nachtvlucht genomen en kwam om 10 uur 's morgens aan. Toen zei hij tegen mij: ‘The way I work, is that I write and there's nobody around me. So you'll have to leave. I'll see you guys in 3 hours.' Dus drukte ik op de opnameknop en liet hem alleen in de studio."

‘TNT', het resultaat van die samenwerking, zorgde wel voor een regen aan negatieve YouTube-reacties.

"Ik vind het elke keer opnieuw fascinerend hoe mensen vastklampen aan de gedachte dat als je ooit drum-'n-bass hebt gemaakt, je voor de rest van je leven niets anders meer mag maken. Vroeger kon ik me erin herkennen in de punkmentaliteit van die gemeenschap, het afzetten tegen de mainstreammuziek of -politiek, maar nu veel minder."

Het is al van 2009 geleden dat je tekende bij Hospital Records en nog draaide op feestjes in Edegem en omstreken. Hoe verschilt die Netsky van de Netsky die er net een wereldtournee achter de rug heeft?

"Ik ben eigenlijk nauwelijks veranderd. Muziek maken is nog altijd mijn grote liefde, ik blijf heel trots op wat ik doe en laat het ook graag horen aan mensen. Maar, als je me naast Stromae zet, kan je me geen performer noemen. Ik ben en blijf een dj. Acteren op een podium is niet voor mij weggelegd, ik kan dat niet. Ik ben daarvoor weeral niet commercieel genoeg."

Gaat je gebrek aan commercieel instinct de mensen opnieuw vier jaar laten wachten op een volgend album?

"(lacht) Nee, ik heb het volgende album eigenlijk al af en ik wil zo snel mogelijk na de zomer met een mini-album of conceptalbum komen. Ik wil de culturen die ik op mijn reizen gezien heb nummer per nummer in beeld brengen. Dat is wat ik nu denk ik, maar misschien gooi ik het idee in de vuilbak en moeten we opnieuw vier jaar wachten."

 Xavier Vuylsteke de Laps

Het album ‘3' is uit bij NEWS. Netsky speelt op 13/07 op Dour en op 03/09 op Laundry Day.