Netflix past prijs aan naar hoeveelheid piraterij

Netflix past prijs aan naar hoeveelheid piraterij

Als je in een land woont waar veel illegaal gedownload wordt, dan betaal je waarschijnlijk minder voor je maandelijks Netflix-abonnement. Volgens de financieel directeur van Netflix, David Wells, is de hoeveelheid illegale downloads in een land de belangrijkste factor bij het bepalen van de lokale Netflix-tarieven.

Netflix is, met wereldwijd meer dan 60 miljoen abonnees, een grote speler in het landschap van videostreaming, maar zijn grootste concurrentie komt nog steeds van piraterij. Volgens een rapport van TorrentFreak behandelt Netflix piraterij net zoals eender welke andere concurrent. Het cijfermateriaal over piraterij wordt aangehaald bij het bepalen wat ze moeten aanbieden, maar dus ook bij het bepalen van de prijzen.

"Een hoge piraterij is een bepalende factor bij prijsbepalingen," verklaart Wells. "We willen niet met hoge prijzen afkomen als er ergens veel piraterij is, we moeten net de concurrentie kunnen aangaan."

Het is een interessante strategie, en die kan verklaren waarom de dienst zo succesvol is de laatste jaren. Piraterij gaat niet weg, en als je de concurrentie niet kan verdrijven dan maak je het best zo onaantrekkelijk mogelijk.