Netflix laat kinderen zelf bepalen hoe serie afloopt

Netflix laat kinderen zelf bepalen hoe serie afloopt

‘De gelezen kat, gevangen in een verhaal' is een serie voor kinderen tussen 6 en 11 jaar. In het verhaal komt de gelaarsde kat gevangen te zitten in een magisch sprookjesboek, waar hij uit moet geraken. De jonge kijkers krijgen een aantal verhaallijnen voorgelegd waardoor ze zelf kunnen kiezen hoe het de kat vergaat. Ze kunnen kiezen via de afstandsbediening van een smart-tv of via de Netflix-app op iOS-apparaten. Android-gebruikers zullen nog even op hun honger zitten.

Kinderen praten tegen personages

Volgens Netflix opent de interactieve functie "een nieuwe wereld van mogelijkheden voor het vertellen van verhalen". "We willen de komende tijd leren van de ervaringen van kijkers en hun gedrag om deze nieuwe vertelvorm verder te verbeteren", zegt Netflix-manager van productinnovatie, Carla Fisher, aan de Nederlandse technologiesite Bright. "Voor kinderen zijn verhalen vaak nu al interactief. Ze praten al tegen de schermen alsof de personages hen kunnen horen. En door het gebruik van tablets zijn ze er van jongs af aan al aan gewend dat alles te klikken of te swipen is."

Netflix hoopt dat kinderen zo series verschillende keren bekijken. ‘Bij De Gelaarsde Kat' krijgen ze dertien keuzes voorgelegd en zijn er twee eindes mogelijk. De kijktijd hangt ook sterk af van de keuzes die de kinderen maken. De reeks duurt daardoor minimaal 18 en maximaal 39 minuten.

Enkel voor kinderen

Midden juni komt de tweede interactieve reeks online, ‘Bunny Thunderstruck'. Ook dat is een kinderserie. Later volgt er nog een derde. Daarmee focust het bedrijf zich voorlopig op de jonge kijkers. Of en wanneer Netflix met interactieve series voor volwassen komt, wil de videodienst nog niet zeggen.